28 nov 2013

Catalanisme i nazisme

Des de fa un temps són molts els opinadors espanyols que qualifiquen el nacionalisme català de nazisme. A les tertúlies televisives i radiofòniques l'insult de nazis s'ha fet força habitual per desqualificar les idees del contrari. El règim nazi, el de l'Alemanya dels anys 1933-45, sens dubte fou un règim nacionalista en tant que exalçava el poble alemany per sobre de tota la resta de pobles europeus; però aquesta característica del nazisme no era precisament el que el definia i molt menys el que el feia (i el fa) menyspreable a ulls de la resta dels éssers humans. De fet, el nacionalisme, que arrenca amb les revolucions liberals dels segles XVIII i XIX, no és en absolut una ideologia nociva per se, sempre i quan no sigui expansionista o militarista, la qual cosa sí que es donava en el cas alemany. El militarisme del règim nazi jeia sobre el revengisme que es va covar amb la desfeta de la Primera Guerra Mundial i, en especial, per l’estat d’humiliació en què quedà el país després del tractat de pau signat a Versalles (1919).
Molts alemanys es feren nazis perquè eren nacionalistes i volien revertir la situació d’una Alemanya derrotada i humiliada, segons el seu parer, de forma immerescuda. L'atur i la crisi econòmica de 1929 feren la resta. Ara bé, si Hitler hagués estat un dirigent nacionalista que hagués portat a Alemanya a una altra conflagració mundial i, conseqüentment, a una altra derrota, el judici històric sobre ell i el seu règim podria tenir matisos i no seria tan taxativa la seva condemna i repulsió. És que Napoleó no fou un nacionalista militarista? És que l’Imperi Britànic no fou el resultat d’un nacionalisme militarista? I la guerra a Cuba i Filipines de 1898, no fou un signe de l’expansionisme del nou imperi nord-americà? D’això, en diuen imperialisme els llibres d'història i fou practicat per països ben democràtics.
No. El que va fer i fa odiós el règim nazi, el seu tret distintiu, personal i intransferible,  és el component racista i la seva derivada antisemita. La idea de considerar una raça (en aquest cas, la raça blanca germànica) millor i superior a la resta és una idea persistent al llarg de tot el segle XIX als països del nord d’Europa, especialment en certs cercles intel·lectuals. Els nazis el que feren fou fer-la seva i, un cop al poder, implantar una dictadura personalista en la figura del Führer i maniobrar per tal que l’Estat alemany –tot un estat amb els seus ressorts de poder i de pressió sobre els seus ciutadans– assumís aquesta idea com a directriu política essencial i portés fins a les últimes conseqüències el fet de considerar els no-germànics, bàsicament jueus i eslaus, com a “Untermenschen” (infrahomes), i en conseqüència, que mereixien ser eliminats del territori alemany per garantir la puresa racial dels seus ciutadans (aquí també es barregen certes dosis de darwinisme social molt estès a l’època). Aquesta ideologia assassina, depredadora, malaltissa i discriminatòria per racista que té com a símbol més brutal els camps d’extermini,  fa que el III Reich sigui un règim incomparable en la seva maldat i perversió. Qualsevol comparació amb altres règims polítics només fa que relativitzar, per exemple, la immensa tragèdia de milions i milions de jueus que patiren una persecució criminal com cap altre poble al món, al temps que es fa de la shoah un esdeveniment gairebé anecdòtic de la història. Sempre s'ha dit que les comparacions són odioses, i aquí més que mai.
Per això, i reprenent el fil del començament, cada vegada que algú compara el nazisme amb el nacionalisme català no puc estar-me de pensar que tal comparació no només és injusta, sinó també contraproduent. És un argument matusser que ningú no es creu, de la mateixa manera que no és “feixista” el Partit Popular o UPyD o C’s pel fet d’oposar-se a les pretensions catalanistes. Hauríem de ser més curosos a l’hora de fer servir segons quins termes polítics, perquè si no, acabarem creant un metallenguatge incomprensible més enllà de les etiquetes i les consignes. Si el nacionalisme català fos com el nazi, en última instància, seria responsabilitat del govern espanyol per permetre-ho. I Europa? Com que la tan civilitzada Europa no diu res quan té un règim d'odi i terror dins de les seves fronteres? Evidentment, perquè el nacionalisme català NO és el nazisme, ni de lluny. El que tenen en comú, com ja he dit, és el seu pòsit nacionalista, de defensa d'una llengua i d'una identitat cultural singular. Però aquest component nacionalista és present a molts països europeus (per no dir que és consubstancial a la pròpia existència d'un estat, inclòs l'espanyol), sense que això els valgui una comparació automàtica amb els nazis.
Es posa com a exemple del nazisme que traspua el nacionalisme català la immersió lingüística a les escoles, però aquí la comparació encara es fa més estrafolària. Hi ha una llengua minoritària i minoritzada, el català, i la immersió pretén corregir aquesta anomalia. Només és això, un intent desesperat per preservar una llengua mil·lenària en perill d'extinció. Molts castellanoparlants que viuen a Catalunya ho han entès així i també donen el seu suport a aquesta legislació educativa. Ui, què he dit? De seguida salten algunes veus clamant que Catalunya és l'únic racó d'Europa en què un ciutadà no pot ser escolaritzat en la seva llengua materna (és a dir, en espanyol). Potser sí, hauríem de mirar cas per cas. És més normal que passi a l’inrevés. És a dir, que l'escolarització es faci en la llengua dominant i la minoritària quedi exclosa de les instàncies públiques (cas francès, p. e.). En qualsevol cas, què lluny queda tot aquest debat del nazisme, on el fort ha d'imposar-se al feble i l'Estat a l'individu. Aquí, en canvi, veiem que s'imposa el feble, una llengua a penes parlada per uns poquets milions de persones davant una altra parlada per centenars de milions a tot el món. I la Generalitat, el petit tros d'estat català, amb penes i treballs pot fer lleis que preservin una llengua tan poc preuada a la resta d'Espanya. Però si n'hi ha més lectorats de català a les universitats alemanyes que a les espanyoles!! Com poden tenir la barra de dir que això fa tuf de nazisme...

No hay comentarios:

Publicar un comentario